Децембарски ВРЕМЕПЛОВ

Добро дошли у ДЕЦЕМБАРСКИ ВРЕМЕПЛОВ

DECEMBARSKI VREMEPLOV.

ВРЕМЕПЛОВ плови док казаљке часовника откуцавају минуте, пакују их у часове, дане и седмице овог последњег 12. месеца у години.
Укрцајте се у ВРЕМЕПЛОВ и сазнајте где је овог месеца путовао, ко је путовао времепловом и откријте још неке занимљивости…

Децембар има 31 дан.
Зима је календарски ушетала 21. децембра у 23.04 часа. Тада је зимска краткодневица што значи да је обданица краћа од ноћи. Децембар су наши преци називали и другим именима. Једно од њих је КОЛЕДАР, а означава време кретања обредних поворки у сусрет новом лету, новој години.

ВРЕМЕПЛОВ-планине

ВРЕМЕПЛОВ је овог месеца обишао планине у Србији.
Поставио је питања путницима: „Шта су планине? Како су настале? Зашто су планине важне? “

Одговори су били различити, али се већина сложила да су планине узвишења виша од 500 метара надморске висине. Постоје многе теорије о томе како су настале, а једна од њих је да су настале у судару тектонских плоча.

Временски путници дошли су до закључка да без обзира на то како су настале планине, оне су сада као велике куће у којима и на којима живе многи становници: биљке, животиње и људи.

ВРЕМЕПЛОВ сазнаје да је 11. децембара  Међународни дан планина. То значи да су се људи у свету сложили да планине треба чувати и неговати њихова богатства. Временски путници препоручују да о планинама бринемо сваког дана, а не само једног дана у години.

planine-u-srbijiПрема висини планине се деле на ниске до 1 000 м, средње 1000 до 2000 м и високе преко 2000 м.
Према начину настанка деле се на набране, раседне и вулканске.

tumblr_static_tumblr_static_bx4n80smipkw0c88wk4w0scc4_640Познатије планине у Србији су: Копаоник, Златибор, Тара, Стара планина…

Више о планинама Србије можете сазнати овде

ВРЕМЕПЛОВ-ПРАВОПИС

ВАЖНО у правопису! Називи планина пишу се великим почетним словом. Ако су у називу две и више речи, тада се великим словом пише само почетно слово прве речи.

ВРЕМЕПЛОВ-временске прилике

Временске прилике у децембру су променљиве. Углавном пада снег, температуре су ниске и тада временски путници брину и о бићима која нису људска…
Времепловом путују и птице. Неке од њих су незаштићене од хладноће, а тешко им је да у снегу пронађу храну. Распитај се о томе које птице станарице живе у твом крају. Уз помоћ старијих обезбеди им склониште и храну. Временски путниче, сигурно ћеш бити награђен дивним цвркутом.

1557567_324566811068454_8580054324882877016_n

ВРЕМЕПЛОВ-задатак

Можеш да напишеш и неки текст о птицама које путују са нама или живе у твом окружењу.

Прочитај неки од текстова које пишу временски путници ЧУДЕСНОГ ПЕРА – Птица у мом парку

  • До следећег путовања можете писати вашем ВРЕМЕПЛОВУ, предлагати теме о којима желите да пишемо након истраживања или постављати питања о ономе што желите да сазнате. Укрцајте се слободно и путујте са нама. Поделите своја размишљања и сазнања о свету који нас окружује са осталим путницима ВРЕМЕПЛОВА.
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s